You are currently viewing Απόφαση σταθμός: Οι πάροχοι μπορούν να πωλούν το ιστορικό πλοήγησης στο Internet χωρίς την άδεια του χρήστη

Απόφαση σταθμός: Οι πάροχοι μπορούν να πωλούν το ιστορικό πλοήγησης στο Internet χωρίς την άδεια του χρήστη

Η είδηση, δυστυχώς, πέρασε στα ψιλά τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους χρήστες παγκοσμίως, παρότι για την ώρα αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Τον περασμένο Οκτώβριο και επί προεδρίας Barack Obama, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC – Federal Communications Commission) ενέκρινε τη θέσπιση νέων κανόνων για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών απαιτώντας ουσιαστικά από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να ενημερώνουν τους χρήστες και να ζητούν την έγκριση τους προτού μοιραστούν ή πουλήσουν τα δεδομένα της περιήγησης τους σε τρίτους.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της άρσης αυτών των κανόνων με αποτέλεσμα οι πάροχοι να έχουν πλέον το δικαίωμα να πουλούν το ιστορικό περιήγησης σε διαφημιστικές εταιρείες χωρίς την άδεια και χωρίς καν να ενημερώνουν τους χρήστες. Οι πάροχοι άσκησαν έντονες πιέσεις για να ψηφιστεί αυτή η ανατροπή με την πρόφαση ότι χάνουν τη δυνατότητα να φανούν ανταγωνιστικοί στην εκθετικά αναπτυσσόμενη ψηφιακή αγορά διαφήμισης, από τη στιγμή που κανείς δεν αγγίζει για τον ίδιο λόγο τους διαδικτυακούς κολοσσούς όπως η Google και η Facebook.

Αυτό που δεν λένε, ωστόσο, είναι ότι οι χρήστες (έστω και δύσκολα πλέον) μπορούν να αποφύγουν τις υπηρεσίες των Google και Facebook ή να χρησιμοποιήσουν ad-blockers για να μην δημιουργείται αυτόματα το “διαφημιστικό προφίλ” τους. Από την άλλη πλευρά, ο πάροχος τηλεπικοινωνιών έχει αυτόματα πρόσβαση σε οποιοδήποτε ψηφιακό δεδομένο του χρήστη από τους υπολογιστές και τις “έξυπνες” συσκευές (smartphones, tablets, fitness trackers, ψηφιακούς βοηθούς και συσκευές IoT γενικότερα) μέχρι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, επομένως, είναι σημαντικά πιο δύσκολο να αποφύγει την παρακολούθηση.

Σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης υπηρεσίας VPN ή η στροφή στον Tor browser, αλλά αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι η υιοθέτηση τους από τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών σε όλο τον κόσμο…

 

Απόφαση σταθμός: Οι πάροχοι μπορούν να πωλούν το ιστορικό πλοήγησης στο Internet χωρίς την άδεια του χρήστη

Source: Powered by Techgear.gr

Αφήστε μια απάντηση